Vanhempien kommentteja

1. Nimim. turhautunut äiti kysyy

Meillä on tällä hetkellä haasteena, miten saada lapsi (8v) tottelemaan. Ystäväni sanoi, että lapseni on liian tasavertainen aikuisen kanssa, jos rajoittaa niin hän voi loukkaantua, mennä marttyyriksi... jankkaa/ärsyttää/tekee päinvastoin mitä pyydetään.

Esimerkiksi: Kun olimme Lontoossa nukuimme samassa sängyssä lapseni kanssa. Mentiin nukkumaan kaikki samaan aikaan, mutta tyttö ei olisi halunnutkaan, potki minua sängyssä, veti koko ajan peittoani pois päältä. Sanoin vain, että nyt nukutaan, ei saa potkia eikä vetää peittoa. Jatkaa vaan. Vedin vain omaa peittoani takaisin. Lopulta tytttö loukkantui ja sanoi, että hän nukkuu sitten lattialla, ja meni vähäksi aikaa. Totesin, että okei. Lopulta tuli takaisin sänkyyn ja alkoi nukkumaan.Tätä kesti aika kauan, ystäväni ei puuttunut mutta ihmetteli, piti lastani "kurittomana". Ystäväni on taideterapeutti.

Miten sinä olisit hoitanut tilanteen kauniisti? Koko päivä oltiin oltu tytön kanssa kaksisteen, käyty musikaalissa ym. eli huomiota oli saanut. Mitä menetelmää käyttäisit rajaamiseen? Itse en tykkää lahjonta/kiristys/uhkailu menetelmästä. Jos on tilanne, jossa pitää totella heti, esimerkiksi aamulla herääminen, jotta ehtii lentokoneeseen. Kiitos jos jaksat ottaa kantaa. Hienosti olet kyllä kirjoitellut blogiin, noi lauseet hahmottavat tilanteita hyvin.

Erkkaope vastaa:

Hyvä uutinen on, että kiukku ei ole pahasta...päinvastoin. Minusta olisi todella huono asia, jos tuo kiukku, väsymys, siirtymisen vaikeus (matka toiseen maahan) mahdollinen mustasukkaisuus ym. tukahdutettaisiin. Jätä ystävän kommentit omaan arvoonsa. Suomalaisessa kulttuurissa valitettavasti usein tuetaan ns. välttelevää kiintymystä (kuten olen kirjoittanut) ja opetetaan ulkokohtaisesti tottelemaan ja tukahduttamaan tunteita.

Lapset tottelevat pelottavaa aikuista mutta eivät sisäistä "kilttiä" käytöstä ja käyttäytyminen menee helposti epäaidoksi. Kohtelias käytös syntyy, kun lapsi on sisäistänyt hyvän käytöksen ja se tapahtuu kun hän kunnioittaa aikuista. Lapsi kunnioittaa aikuista, jos hänellä on kokemus, että häntä ymmärretään.

Olennaista on löytää yhteys ja tuossa tilanteessa se tarkoittaa, että voit kuulostella tyttäresi tunnelmia ja tarpeita uhmakkaan käytöksen alla. "Huomaan, että sinua ottaa kyllä tosissaan päähän...voi kyllä vähän väsyttää...tänään on tapahtunut tosi paljon uusia asioita....sinusta tuntuu kyllä tosi kurjalta...huomaan....mutta eiköhän tässä yhdessä selvitä". Tärkeää on, että kommentoit aika lailla samalla intensiteetillä kuin tyttäresi ilmaisee itseään...kiihkeästi :) Tyttäresi on kiihkeä ja ihana sisupussi. Voit olla ylpeä äiti!

Aina kun sanot, että ei saa potkia herätät hänessä vastustuksen eikä tytölle tule tunnetta, että häntä ymmärrettäisiin. Hänellä on hankala olo ja kun häntä käskee lopettamaan, niin silloin hänen tunteitaan ei kuulla lainkaan. Tyttö menee lukkoon, yhteys katkeaa ja hänelle tulee tunne, ettei kukaan ymmärrä eikä tule samalle aaltopituudelle hänen kanssaan. Tässä tilanteessa on mahdollisuus kuitenkin nähdä syitä, mistä hänen ahdinkonsa johtuu. Niiden ymmärtäminen ja sanoittaminen on minusta se tärkein tapa reagoida.

Jotta tytöstä tuntuu, että todellakin ymmärrät häntä, vaatii se sinulta myös voimakasta sanatonta viestintää (ilmeitä, eleitä ja äänensävyä). Kiukkuinen lapsi kokee turvalliseksi sen, että eläydyt samalla sävyllä (ei vihaisena vaan intensiivisensä) hänen tunteisiinsa. Tällöin hän tulee tunteineen kannatelluksi.

Muistan kun viisi vuotias tyttäreni huusi ja raivosi ja minä vaan totesin, että kyllä tänne maailmaan ääntä mahtuu ja pidin häntä tiukasti sylissäni. Kuultuaan tämän mieheni poika tuli kertomaan minulle, että heidän perheessään ei ole koskaan saanut noin ilmaista pahaa oloa vaan se on aina pitänyt tukahduttaa...no mieheni edustaakin välttelevää kiintymystyyliä :)

Joskus voi myös huumori auttaa..."ei ole kivaa, että sinulla on näin typerä äiti, joka ei ymmärrä yhtään mitään ja käskee vaan lopettamaan potkimisen...varmasti sellainen ottaa päähän" :)

Äiti kiittää:

Voi, että! Ihania ajatuksia! Huomaa kyllä että olet tämän alan huippuosaaja, toivottavasti jatkossakin teet konsultaatio työtä. Kiitos todella paljon, auttaa taas ymmärtämään ja jaksamaan :-)

2. Thank you so much dear Marjut, getting your help and having conversations with you has helped me to see things in a confident way. I hope to keep in touch with you continuously 

8-vuotiaan tytön äiti

3. Hyvä apu selventämään ajatuksia erotilanteessa lapsen kannalta, mutta myös molemmat vanhemmat huomioiden! Vaikutelmani: kokenut monialainen ammattilainen, joka on hyvä ihmisten kanssa eli tulee hyvin toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Pidän tätä vahvana pohjana konsultoinnille erilaisissa erotilanteissa.

nimim. 2v. pojan etävanhempi iskä

Uusimmat kommentit

24.08 | 10:42

Kiitos kommentistasi. Häpeästa puhuminen on edelleen tärkeää.

24.08 | 09:56

Hieno artikkeli, kiitos!

29.07 | 15:58

Kiitos kommentistasi. Totta. Vanhempien kommenttien kautta olen ymmärtänyt, että hoidon aloituksen laatu vaihtelee luvattoman paljon ympäri Suomen.

29.07 | 14:56

Olisi tärkeä jakaa tämä ympäri Suomea. Erityisesti mielessäni ovat lapset, jotka aloittavat päiväkodissa, josta olen jäänyt eläkkeelle.

Jaa tämä sivu