Kiintymyskasvatus - Erityinen Tuki Tmi
Kiintymyskeskeinen opetus
Kiitokset:
Daniel Hughes DDP-menetelmän luojana ja Arthur Becker-Weidman sen kehittäjänä ovat vaikuttaneet siihen, miten minä olen heidän ajattelutapaansa soveltanut omaan työhöni erityisopettajana. He ovat olleet Tampereen kansainvälisissä seminaareissa kouluttajina useampina vuosina.
Psykologi Daniel A. Hughes on erikoistunut hoitamaan lapsia ja heidän perheitään, erityisesti kiintymystraumoja. Arvostettuna kouluttajana ja työnohjaajana hän on luennoinut mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Australiassa ja Suomessa.
Arthur Becker-Weidmanilla on yli 25 vuoden kokemus perhehoitotyöstä, työnohjauksesta ja kouluttamisesta. Hän johtaa Center for Family Development-keskusta, joka on kansainvälisesti tunnettu hoito- ja koulutuskeskus Williamsvillessa ja New york Cityssä.
Myös Jonathan Baylin neurobiologiset koulutukset ovat tuoneet todella merkittävää tietoa aivojen toiminnasta vuorovaikutuksen yhteydessä. Jonathan Baylin on kirjan Brain-Based Parenting toinen tekijä Yhdessä Daniel Hughesin kanssa.
Vuonna 2007 minulla oli etuoikeus seurata kiintymyssuhdeteorian perustaja John Bowlbyn (1907-1990) pojan Sir Richard Bowlbyn luentoja Tampereen juhlaseminaarissa. Bowlbyn syntymästä oli kulunut sata vuotta ja juhlaseminaari järjestettiin hänen muistokseen. Richard Bolwby luennoi, miten ensisijaisen kiintymyksen kohde eroaa toissijaisesta kohteesta ja isän merkityksestä kiintymysteorian näkökulmasta nykyään. Bowlbyn kertoi todella kiinnostavia yksityiskohtia isänsä lapsuudesta.
Vuonna 2009 PT-Kustannus järjesti seminaarin, jonka kouluttajana oli Dr. Donald Kalsched. Hän on kliininen ja jungilainen psykoanalyytikko. Seminaarissa keskityttiin pohtimaan mikä traumassa saa ihmiset sabotoimaan apua, joka johtaisi heidän toipumiseensa. Kalsched toteaa luennossaan (2009), että sellainen trauma, mitä ei voi muistaa tulee toistetuksi. Hän jatkaa: ”Puhtaan verbaaliset menetelmät eivät pääse kiinni hyvin varhaisin traumoihin vaan tarvitaan kehollisia metodeja”. Hänen pohdintansa vaikutti käsitykseeni esimerkiksi kiintiöpakolaisina Suomeen tulleiden lasten ja myös heidän vanhempiensa trauman ja psyykkisen haavoittuvuutensa syvyydestä.
Viimeisimpänä kouluttajana vuonna 2016 Courtney Rennicke ja hänen opetuksensa ovat olleet inspiraation lähteenä erityisesti kiintymyskeskeisen opetuksen kohdalla. Rennicke on psykologi, DDP terapeutti, -työnohjaaja ja – kouluttaja sekä DDP Instuten johtokunnan jäsen. Hän johtaa Rennicke & Associate –klinikkaa.
Pirjo Tuovila, Kehityksen ja kasvatuksen erikoispsykologi, Theraplay – vuorovaikutusterapian kouluttaja, DDP terapeutti on seminaarien järjestäjänä vienyt DDP -ajattelua ja terapeuttista hoitoa Suomessa eteenpäin. PT-Kustannus on järjestänyt seminaareja vuodesta 2002 alkaen. Myös suomessa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä on toiminut oppi-isänäni alun perin HUS lastenpsykiatrialla ja myöhemmin työurani aikana viitoittanut omaa ajatteluani erilaisissa koulutuksissa.
Uusimmat kommentit
24.08 | 10:42
Kiitos kommentistasi. Häpeästa puhuminen on edelleen tärkeää.
24.08 | 09:56
Hieno artikkeli, kiitos!
29.07 | 15:58
Kiitos kommentistasi. Totta. Vanhempien kommenttien kautta olen ymmärtänyt, että hoidon aloituksen laatu vaihtelee luvattoman paljon ympäri Suomen.
29.07 | 14:56
Olisi tärkeä jakaa tämä ympäri Suomea. Erityisesti mielessäni ovat lapset, jotka aloittavat päiväkodissa, josta olen jäänyt eläkkeelle.